Jász-Nagykun-Szolnok megye: ezen a településen szabad avart, kerti hulladékot égetni

Megosztás

A légszennyezettségnek egyáltalán nem tesz jót, ha avart égetünk.

A tiszapüspöki önkormányzat képviselő-testülete rendeletet fogadott el az avar és kerti hulladék kezelésére, égetésére vonatkozó szabályokról.

A rendelet november elején lépett hatályba.

Ezek szerint avart, kerti hulladékot csak olyan helyen és területen lehet elégetni, ahol az égetés a személyi biztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz. Avart és kerti hulladékot nagykorú személy kizárólag a saját telkén égethet, közterületen égetni tilos.

Égetni október 1-től május 31-ig, hétfőtől vasárnapig, délelőtt 5-8 óráig, délután 15-20 óráig lehet szélcsendes időben. Az égetés időtartama a 120 percet nem haladhatja meg, tartós füstölés nem engedélyezett. Csak száraz állapotú avar és kerti hulladék égethető el. Amennyiben az égetéssel járó füst, bűz, pernye a hőtermelési hatásokat felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést azonnal be kell fejezni.

De jó-e vagy sem avart, kerti hulladékot égetni?

Erről a Levegő Munkacsoportnak az a véleménye, hogy sok tévhit kering az avar- és zöldhulladék-égetés és az arra megoldást nyújtó komposztálás témájával kapcsolatban.

Közlésüket eleve azzal kezdték, hogy 2021 január 1-jétől a zöldhulladék égetése országosan tilos, ráadásul már benne van a köztudatban, hogy kerti és zöldhulladék égetése során rengeteg egészségre káros anyag kerül a levegőbe.

Ráadásul az avar és egyéb növényi hulladék nedves, összetömörödött, nehezen égő növényi anyagok, így lassan, oxigénhiányosan füstölögnek. Szabadtéren, tűztér hiányában nehezen tud a tökéletes égéshez szükséges magas hőmérséklet kialakulni – így általában nagyon sok káros anyag kibocsátásával járó égés történik. Ráadásul mindez a föld szintjéről egyenesen az emberek, gyermekek, ablakok magasságába jut.

Ha a komposztálás helyben nem megvalósítható, akkor a zöldhulladék elszállítása még mindig kevésbé káros, mint az égetés.

Az avarégetés jelentősen rontja a levegőminőséget: 100 kg avar égetése során annyi veszélyes anyag kerül a levegőbe, amennyi egy közepes méretű település egész légterét határérték felett beszennyezheti. Az esti égetés semmit sem javít ezen a helyzeten, sőt szélcsendes időben órákig megrekednek a szennyező anyagok a házak között, könnyen kitarthatnak reggelig.

„Tiszta levegőt Gödön” Facebook csoport felkérésére megmérték az avarégetés légszennyezését Gödön. A mérés rámutatott, az avarégetés közel két és félszeresére emelte az ultrafinom részecskék számát a levegőben. Az eredmények láttán a téli időszakban betiltották az avarégetést a településen.

Avarégetés

„Akkor most fával sem lehet fűteni? Nem bográcsozhatunk a saját kertemben? A zöldhulladék elszállítása jobban szennyezi a környezet, mintha elégetném? A diófúró légyre nem az égetés az egyetlen megoldás?” Sok hasonló kérdést kapott a Levegő Munkacsoport, ami azt jelzi, hogy sok tévhit kering az avar- és zöldhulladék-égetés és az arra megoldást nyújtó komposztálás témájával kapcsolatban.

Máshol is téma az avarégetés, ami ellentmondásokat hordoz magában: https://www.hellovidek.hu/…/brutalis-birsagot-kaphatnak…

Kapcsolódó cikkek